27 september Vila Cha – San Pedro de Rates

Zwaan-kleef-aan
Afgelopen nacht heb ik ieder uur de kerktoren horen slaan, het was warm op de kamer, de oordoppen zijn niks voor mij en ik hing mezelf bijna op in de lakenzak met geintegreerde kussensloop. Om 7 uur ging de eerste slaapgenoot rommelen en dat was het startsein. Een half uur later stonden we buiten, de eerste was al vertrokken, een snelgrim haha.

Heerlijk zo vroeg, de zee geeft damp, er is geen wind, hardlopers komen me tegemoet. Ik loop met Holger uit Duitsland.

Eerst 6 km naar Villa do Conde, dat was mooi qua natuur, daarna volgsen ook lelijke stukken met industrie en over de weg waar je bijna van de sokken wordt gereden. We komen langs de gemeentewerf van een plaatsje en ik bedenk me dat we nog geen stempel hebben gescoord vandaag. Het had wat ‘handen en voeten’ in de aarde maar een stempel zit in the pocket en lekker naar een schone wc geweest, ook fijn.

We komen bekenden tegen, eerst Mirjam die ik gister ontmoette, maar ze loopt veel sneller en loopt dus weer uit zicht.

Onderweg mijn, gisteren gekochte, fruit gegeten en om 11 uur lust ik wel wat. In een superleuke bakkerij zit het Duitse echtpaar (ja echt enorm veel Duitsers hier, ik haal mn middelbare school Duits weer helemaal op en spreek Duits en Engels door elkaar, soms in 1 zin) dat we al 3 keer ingehaald hebben. Ze zeggen dat je hier lekker kunt eten én dat het erg schoon is, kijk daat gaan we voor. Lekkere soep, broodje tonijn en water water water met thee na. Een groepje van 4 mannen komt binnen, schelp om de nek, veel lawaai, ja inderdaad…Germany, maar deze spreken Nederlands! Ze kennen zelfs Dronten en zijn bij Flevo on ice geweest, we blijven hangen tot ook zij klaar zijn met eten en met een flinke Duitse mannengroep trek ik verder.

Vannacht heb ik besloten om de Camino Portugues Central te lopen in plaats van de kustroute verder te volgen. Op de centrale route zijn meer herbergen dan aan de kust en met mn voet wil ik niet door móeten lopen. De kustroute is wél veel vlakker maar ach dat hebben we thuis ook wel.

Ik ga best lekker, ben dankbaar voor mijn steunzolen, écht, en de wandelstokken zorgen dat ik goed rechtop en in kadans blijf lopen. We passeren veel mooie kerkjes

Door het vele klimmen.en dalen in combinatie met de brandende zon begin ik het zat te worden, zere voeten, kletsnat van het zweet, begin ik wat te sloffen. Tijd om te stoppen. Het groepje gaat naar Rates, ik vond dat vanmorgen nog teveel van hwt goede. In Arcos loop ik een hotel (met pelgrims tarief) maar deze pelgrim vond het te duur (60 euro) en ik loop verder alleen, ook op weg naar San Pedro de Rates. Ik ontmoet 2 jonge vrouwen, inderdaad from Germany again, en ze denken dat ze niet goed lopen. Volgens hen is de herberg heel dichtbij. Ik pak GoogleMaps erbij (!) Het blijkt nog 2,5 km. Ze vertellen me hoe streng ze voor zichzelf zijn, geen internet, niet bellen etc. Alleen muziek en foto’s met de telefoon. Oké…gelukkig wel op de goede weg nu. Ze lopen sneller dan ik, dat is niet zo moeilijk, zelfs 100 jarigen kunnen me nu inhalen, ik zie mn groepje mannen ook weer lopen, goh loop ik zo hard?

Ik zie dat ik er bijna ben

Ik herken de herberg van de foto op Google maps en zie dat de rest er aan voorbij is gelopen, buiten gehoor afstand. Ik ga naar binnen en wordt allerliefst ontvangen. Mn rugzak wordt overgenomen, ik krijg te drinken en ze zijn heel erg geïnteresseerd. Super! Ook deze herberg werkt op donativo basis dus je doneert wat je er voor over hebt. Dat was gisteren ook zo. Ik heb gehoord dat er soms heel weinig gegeven wordt maar de herberg kan alleen maar bestaan van deze giften. Je krijgt een bed, mag je douchen en je kleren wassen (op de hand) en gebruikt de voorzieningen dus ik vind dat je moet zorgen dat je de kosten dekt.


Incheck door lieve vrijwilliger die zelf ook weet wat het is om pelgrim te zijn.
Je geeft je paspoort en je credential en krijgt stempels. Extra aandacht voor je naam en je persoon, doet me heel goed.

Ik kom op een kamer met 10 bedden…4x stapel en 2 losse in het midden. Ik krijg een plek onder in de stapel en tref m’n bovenbuuv in dik verdriet. De jonge vrouw zit er helemaal doorheen. We praten en dat lucht op, de groeten met moeten liet zich slecht vertalen maar leverde wel een gulle lach op.

Afstand vandaag 25.8 km
38.742 stappen op de teller
Het weer: veels te warm om te lopen
Herberg 10 euro
Lekkere lunch 9,20 inc extra fles water, pot thee, soep, broodje tonijn, broodje nee en koekje bij de thee 🙂